Er 5G farligt?

Som udgangspunkt er 5G ikke farligt og er ikke til fare for mennesker, selvom der har været en vis skepsis omkring hvilke sundhedsmæssige konsekvenser, det nye signal vil bringe med sig.

5G bliver i løbet af de næste måneder og år rullet ud over det danske land og begynder så småt at blive taget i brug af flere og flere danske forbrugere. Dog er der nogen, der ser på det nye netværk med en vis skepsis. Det nye 5G signal anvender nemlig en ny slags master, som nogen er bange for vil kunne have nogle sundhedsmæssige konsekvenser for os mennesker, når de bliver taget i brug. Dog forholder det sig rent faktisk sådan, at de nye 5G forbindelser kommer til at bruge eksisterende frekvenser, som vi har herhjemme, nemlig nogle af de frekvenser, som tidligere har været brugt til eksempelvis at sende TV-signaler rundt til de danske TV.

Er der beviser for, at 5G er farligt?

Når 5G netværket rulles ud i Danmark kommer forbindelsen til at sende på nogle højere frekvenser end det nuværende 4G netværk, som vi bruger i dag. Og i opstartsfasen kommer hastighederne og frekvenserne på det nye netværk ikke til at nå op på de tårnhøje hastigheder, som vi på sigt kommer til at kunne se. I starten vil det stadig køre på de gamle frekvenser, som vi allerede har i Danmark, og som vi kender fra både 3G og 4G. Der er dermed ikke beviser for, at vi kommer til at blive udsat for flere eller mere stråling, end hidtil. Selvom der på sigt skal nye master op, som kan transportere det lynhurtige netværk rundt i landet, kommer det ikke til at betyde mere stråling – faktisk tværtimod. For de nye 5G master sender med en lavere effekt end de master, vi allerede har idag.

Hvad er det farlige ved 5G?

Der er kort sagt ikke noget farligt ved det nye 5G-netværk. Dog er der enkelte offentlige personer og andre danskere, som har erklæret sig uenig i, at der ikke er noget farligt ved 5G netværket. Det, som de mener er det farlige ved 5G er, at det udsender elektromagnetisk radiation, som er farligt for menneskekroppen. Dette har flere forskere i sygdomme som blandt andet cancer samt sundshedsorganisationen WHO (World Health Organization) dog været ude at afkræfte, og de har udtalt, at der ikke har været vist nogen helbredsmæssige konsekvenser, som er forårsaget af 5G netværket eller brugen af mobiltelefoner i det hele taget. Faktisk er signalet fra 5G netværket på niveau med det signal, som vi allerede i dag – og befinder sig et sted mellem stråling fra mobiltelefoner og mikrobølgeovne. Og denne stråling er langt fra lige så farlig som for eksempel røntgenstråler, som de fleste mennesker kender og har været udsat for enkelte gange i løbet af deres liv. De frekvenser, som vi bruger i dagens Danmark er rent faktisk langt under de strålingsgrænser, som er fastsat ved lov. Det har de været længe, og kommer fortsat slet ikke til at nærme sig grænserne – og dette er allerede blevet prøvet af og testet i Helsingør, som har været én af testbyerne for det nye 5G signal.

Hvad er forskellen på 4G og 5G signalet?

Den mest væsentlige forskel på 4G og 5G signalet er de mange hundrede gange hurtigere hastigheder, som 5G netværket tilbyder. 5G netværket er tilmed langt mere brugervenligt og effektivt end de hastigheder, som vi før har oplevet herhjemme i Danmark. Den hurtige hastighed og effektivitet betyder dog også, at signalet anvender højere frekvenser end 4G netværket hidtil har gjort. 4G netværket, som vi kender og bruger i dag sender i gennemsnit data med en frekvems på mellem 0,6 GHz og 3,5 GHz. Det signal, som 5G netværket bruger kommer til at sende data med en start-frekvens på omkring 3,5 GHz, hvilket jo er noget mere end vi er vant til. Det er dog som allerede nævnt ikke noget, der kommer til at have betydning for os mennesker i fysisk forstand, da disse hastigheder sagtens kan transporteres rundt med de frekvenser, som vi allerede har og bruger i Danmark.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *