Hvad er 5G netværk?

5G netværk er den nyeste generation af trådløst netværk. 5G er rent faktisk en forkortelse for den femte generation af mobilt eller trådløst netværk. 

Eftersom 5G er femte generation af trådløst internet, er det efterfølgeren til 4G netværket, som vi alle sammen kender og bruger i dag – det er nemlig den forbindelse, vi bruger på vores mobile enheder, når vi ikke er koblet op til en Wifi forbindelse. Selvom vi er vant til at bruge 4G forbindelsen, som i dag er den hurtigste og mest stabile forbindelse, kommer 5G forbindelsen helt sikkert til at overraske os med dens lynhurtige hastigheder og fejlfri forbindelser. Det er nemlig Verdens hidtil hurtigste og mest stabile internetforbindelse.

Udviklingen af dette nye, trådløse netværk begyndte allerede i starten af 2019, og bliver i løbet af 2020 rullet ud over det meste af Danmark – og i resten af verden. Det varer dog lidt førend vi alle sammen kan tage det i brug, da det i starten af 2020 kun har været afprøvet på test basis i fire af Danmarks byer.

Hvad er 5G stråling?

5G stråling er et koncept, som mange mennesker er bange for, fordi nogle danskere frygter, at de høje hastigheder og frekvenser, som 5G opererer med, har en skadelig effekt og stråling, som kan gå ud over helbredet. Der er dog strenge regler for mobilstråling i Danmark, og derfor er der slet ikke noget at være bange for, når det kommer til 5G stråling og 5G mobilfrekvenserne. For eksempel har vi herhjemme regler for radioudstyr og elektromagnetiske forhold, som siger, at antenner og mobiltelefoner skal være konstrueret sådan, at de ikke har effekt på mennesker og dyrs sundhed.

Der er i EU tilmed fastsat grænser for, hvor meget stråling, der må udgå fra radioudstyr. Og teleselskaberne har naturligvis sørget for, at det nye 5G signal overholder alle regler og grænser for stråling, både på EU- og nationalt plan. Der er altså ikke noget at være bange for, når det kommer til 5G stråling, fordi det nye 5G signal stadig kommer til at ligge langt under den tilladte grænse, der er sat for stråling og mobilsignaler. Der føres desuden løbende tilsyn med de nye signaler, blandt andet af verdenssundhedsorganisationen WHO, så vi kan være helt sikre på, at det nye 5G signal ikke er til fare for nogen. Der er dog ikke noget, der tyder på, at det er tilfældet – eller at det på noget tidspunkt kommer til at nærme sig de tilladte grænser. 

Hvor er 5G netværket tilgængeligt?

Måske går du og tænker “hvornår kommer 5G netværket til Danmark?” – men det forholder sig faktisk sådan, at i løbet af år 2020 blev 5G netværket rullet ud i fire danske test byer; nemlig Helsingør, København, Aarhus og Aalborg. Dermed er der faktisk allerede 5G netværk i Danmark. Dog forholder det sig også sådan, at det primært stadig kun fungerer på test basis, og det vil sige, at den generelle dækning med 5G i Danmark endnu ikke er helt komplet. 

Hvornår kan jeg få 5G, tænker du måske så? Det er ikke sikkert, at du lige nu kan få adgang til 5G netværket, men TDC åbnede – som det første teleselskab i Danmark – op for netværket i starten af september 2020, og planen er, at langt størstedelen af landet, ja faktisk helt op til 80 %, skal være dækket af det nye signal inden udgangen af 2020. Du kan holde dig opdateret omkring 5G i Danmark lige her på Tjek 5G.dk, hvor vi vil gøre vores bedste for at opdatere vores oversigt over, hvor det nye 5G netværk er tilgængeligt, så du kan følge med i, hvornår du kan få 5G.

5G enheder

Når vi taler om tilgængeligheden af 5G netværket i Danmark er det dog også vigtigt at være opmærksom på, om man i det hele taget har en enhed, som understøtter det nye 5G netværk. Det er nemlig ikke alle enheder, der gør dette, tværtimod er der ganske gå smartphones og routers på markedet lige nu, som understøtter 5G. Det vil altså sige, at du med stor sandsynlighed er nødt til at udskifte din mobiltelefon, hvis du gerne vil kunne bruge det nye 5G netværk, når det er klart i dit område. Og når du skal finde en ny smartphone, der understøtter 5G er det vigtigt, at du holder øje med, om telefonen kategoriseres som “5G ready”. Dette er også tilfældet for 5G routers, som vil kunne formidle det nye 5G netværk som en WiFi-forbindelse. Disse skal nemlig også være 5G ready, hvilket de fleste almindelige routere lige nu ikke er.

5G netværk vs. 4G netværk

5G er som sagt den nyere og hurtigere udgave af det mobile netværk, som vi i dag kender som 4G. Den største og væsentligste forskel på de to typer af netværk er naturligvis hastigheden. 5G internet kommer til at være mange gange hurtigere end de hastigheder, vi har været vant til med 4G netværket. Forbindelsen kommer desuden til at være meget mere stabil end 4G forbindelsen, og der vil derfor forekomme langt færre afbrydelser og det såkaldte “latency”, hvilket vil sige, at der vil være mindre ventetid, når man bruger en 5G internetforbindelse.

Den rent tekniske forskel på 5G og 4G er, at 4G netværket på nuværende tidspunkt opererer med hastigheder på omkring 20-50 Mbit per sekund, hvor 5G netværket vil kunne komme til at levere hastigheder på mellem 1000 og 2000 Mbit per sekund. Det vil altså sige, at 5G netværket vil kunne yde en hastighed som er op til tusinde gange hurtigere end den hastighed, vi har i 4G netværket i dag.

Man kan rent faktisk opdele forskellene mellem 4G og 5G i fem overordnede træk:

  • 5G er (meget) hurtigere end 4G
  • 5G har en større og bedre kapacitet end 4G
  • 5G har lavere latenstid end 4G
  • 5G understøtter flere platforme og services end 4G og på end bedre måde
  • 5G er mere effektivt og udnytter spectrum bedre end 4G

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *