Hvornår kommer 5G til Danmark?

Det varer ikke længe førend du kan komme på det spritnye og hurtige 5G netværk her i Danmark. Og dermed skal du ikke vente længe på at kunne opleve lynhurtigt og super stabilt internet på din helt egen smartphone. I løbet af 2020 bliver 5G netværket rullet ud på testbasis i fire danske byer, nemlig Aarhus, Aalborg, København og Helsingør. Og efter at signalet er blevet testet af i disse byer bliver det rullet ud over resten af landet. Ifølge TDC vil faktisk helt op til 80 % af landet være dækket af det nye 5G netværk inden udgangen af 2020, og i løbet af 2021 vil hele Danmark kunne koble sig på den nye, fantastiske internetforbindelse.

5G netværket er allerede kommet til Danmark, og det varer ikke længe før du også kan komme på. I begyndelsen af oktober 2020 tænder de første 5G master for 5G signal i nogle af Danmarks største byer, som ikke længere kun er på test-basis. 

5G antenner i Danmark

“Er der 5G netværk i nærheden af mig?”, “Hvor er den nærmeste 5G antenne?” og mange andre spørgsmål dukker op i folks hoveder, når det kommer til 5G i Danmark. Og netop disse spørgsmål hjælper Energistyrelsen i Danmark med at give os et svar på. De har nemlig udviklet et danmarkskort, hvor samtlige mobilmaster i Danmark er vist på – og de kalder det for Mastedatabasen. Her kan du se et kort over alle 5G antenner i Danmark, så du hurtigt kan få et overblik over, hvor der helt præcist er en 5G antenne i nærheden af dig. I skrivende stund er det kun TDC’s 5G antenner, der er indrapporteret til Energistyrelsen, fordi det er det første teleselskab i Danmark, der kan tilbyde 5G til deres kunder. Men når 5G netværket udrulles yderligere i resten af Danmark, vil det også være muligt at se 5G anteller fra Telia, 3, Telenor og alle de andre, danske teleselskaber, som tilbyder 5G.

En 5G antenne eller 5G mobilmast er en forudsætning for, at netværket kan nå ud til forbrugerne. En 5G antenne placeres så højt oppe som muligt, for eksempel på en antennemast eller en høj bygning, så radiobølgerne kan nå længst muligt ud. For at signalet kan fungere ordentligt, kræver det, at der er tilstrækkelig kapacitet og godt signal fra 5G antennerne, hvorfor der er brug for flere 5G antenner i områder, hvor der bor mange mennesker eller er tæt befolket. Derfor ser man som regel flere 5G antenner i de større byer rundt om i Danmark end man gør i de mindre byer, som ligger mere spredt.

Udbydere af 5G i Danmark

Som allerede nævnt er TDC den første udbyder, som i Danmark tilbyder det, der ofte kaldes for fremtidens mobilnetværk, nemlig det nye 5G signal. TDC tændte i starten af september 2020 for 5G signalet, og gjorde det således tilgængeligt for deres kunder. Og det vil rent faktisk sige, at langt de fleste danskere nu har mulighed for at bruge 5G netværket, fordi rigtig mange af de andre danske udbydere af mobiltelefoni også bruger TDC’s netværk. Nærmere bestemt betyder det, at også kunder hos Relatel, TDC Erhverv, YouSee og Telmore fra september 2020 også tilbyder deres kunder at komme på 5G-netværket, fordi de gør brug af TDC NET, som er det største og mest udbredte netværk, vi har i Danmark. Teleselskaber som eksempelvis CBB, Telia, Telenor og flere andre har i skrivende ikke mulighed for at tilbyde deres kunder adgang til 5G netværket, men har dog allerede lanceret abonnementer, så kunderne kan komme på det nye signal så snart det er klar til dem. Som forbruger skal du dog huske – uanset hvilket teleselskab, du har – at du skal have en enhed, der er kompatibel med og som kan understøtte 5G netværket for at du kan komme på.

Hvor er der 5G i Verden?

Er du ligesom os meget interesseret i den nye teknologi, som 5G netværket er med til at bane vejen for, er du havnet det helt rigtige sted. Vi holder jer nemlig løbende opdateret i forhold til udviklinger inden for 5G og alt hvad der hører til. Og det gælder naturligvis både nationalt og internationalt. “Hvilke lande har 5G?” tænker du måske – og Danmark er faktisk blandt de lande, der er kommet længst i udviklingen af 5G netværket på trods af, at Europa generelt er lidt bagefter de større lande som for eksempel Kina, Japan, Korea og USA. I Sverige findes der også 5G og derudover kan du også få internet gennem bynetværk, som kaldes stadsnät. Her kan du få svar på, hvad et stadsnät er.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *