5G hastighed

5G står for femte generation af trådløst internet, men kaldes af mange for fremtidens internetforbindelse. For den nye 5G forbindelse kommer med stor sandsynlighed til at revolutionere den måde, vi bruger internettet på, og det er blandt andet på grund af de lynhurtige og fejlfri hastigheder, som 5G kommer til at operere med. 

5G kommer til at være mange hundrede gange hurtigere end den 4G forbindelse, som vi kender og bruger den dag i dag. Faktisk vil man med god og optimal forbindelse kunne sende data med en hastighed som er tusind gange hurtigere end man kan med 4G forbindelsen. Og dermed er 5G altså den hidtil hurtigste internetforbindelse, som nogensinde har eksisteret i verden. 5G er med andre ord din mulighed for at komme på verdens hurtigste internetforbindelse – direkte på din egen smartphone. 

Hvor hurtigt er 5G?

Under optimale forhold vil hastigheden på 5G netværket kunne nå helt op på 1000-2000 Mbit per sekund – når netværket vel at mærke er helt færdigudbygget. Til sammenligning kan 4G netværket, som er det, vi har lige nu, normalvis levere data med en hastighed på mellem 10 og 50 Mbit per sekund. Mbit per sekund er et udtryk for, hvor meget data, der kan hhv. modtages og sendes i sekundet. Det vil – på mere praktisk plan – svare til, at du kan downloade en hel spillefilm i HD på mindre end ét minut, ja faktisk blot på få sekunder. 

Den nye 5G forbindelse er altså mange gange hurtigere end 4G netværket, under de mest optimale forhold. Ligeledes vil der forekomme langt færre forstyrrelser og forsinkelser på internet via 5G, hvilket du især vil kunne opleve, når du for eksempel streamer film eller TV-serier eller hvis du spiller spil på nettet. Der vil dog gå nogle år før 5G netværket er 100 % klar til brug med de helt høje hastigheder herhjemme i Danmark, så i starten vil vi som udgangspunkt kunne forvente en gennemsnitshastighed på omkring 500 Mbit per sekund – hvilket dog allerede er mere end ti gange hurtigere end den hastighed, vi i dag har med 4G forbindelsen.

Hvad er fordelene ved 5G hastighed?

For den helt almindelige forbruger vil den nye 5G hastighed som udganspunkt ikke have nogen revolutionerende effekt – udover, at vi kan bruge internettet langt hurtigere og mere effektivt, end vi kan i dag. Det vil dog have store udviklingsmæssige fordele for blandt andet kunstig intelligens – dette vender vi dog tilbage til lidt senere. For lige nu vil vi forsøge at forklare dig, hvad fordelene ved den høje 5G hastighed egentlig er.

For det første er hastigheden på 5G internet langt hurtigere end hvad vi hidtil har prøvet – i og med, at det jo er verdens hidtil hurtigste internetforbindelse. Men derudover vil vi også opleve langt mindre forstyrrelse og afbrydelse i forbindelserne. 5G har lavere “latency”, som vi på dansk ville kalde for latensstid eller forsinkelse. Det har også betydning for, hvor uproblematisk vores forbindelse er, og om vi oplever forstyrrelser eller såkaldt “lag” på internetforbindelsen. 5G netværket har derudover en større kapacitet end 4G netværket, som vi kender det, og udnytter spectrum langt bedre end vi har set indtil nu. Alt i alt kan man sige, at 5G giver os muligheden for at sende langt mere data på meget kortere tid, end vi før har haft mulighed for.

Hvor hurtigt er 5G i forhold til 4G?

Den lidt ældre 3G forbindelse kom på markedet i 2001, og var dengang det helt nye og fantastisk hurtige trådløse internet. Det var første gang, at vi sådan rigtigt kunne komme på internettet for at up- og downloade billeder og video, og den bød på en helt ny måde at bruge internettet på. Siden da kom 4G forbindelsen på markedet i starten af 10’erne, og var dengang helt banebrydende med alle mulige features, som vi på ingen måde kunne bruge med den gamle 3G-forbindelse. Dengang forventede man, at 4G forbindelsen ville kunne levere data med en hastighed på omkring 500 Mbit per sekund, hvilket jo som sagt er den gennemsnitlige hastighed, som vi kan forvente af 5G netværket. De høje hastigheder blev dog aldrig en realitet for 4G netværket, som jo som nævnt opererer med en forbindelse på mellem 10 og 55 Mbit per sekund.

Som vi allerede har nævnt kommer 5G til at tilbyde langt hurtigere hastigheder end 4G netværket, men det er ikke den eneste forskel, der kommer til at være på de to trådløse forbindelser. Én af de andre, vigtige forskelle, der er på 5G vs 4G er, at 5G er langt mere effektivt og kan udnytte dets spectrum på en meget mere effektiv måde. Det vil sige, at der kan være mange flere brugere på 5G netværket på samme tid – hvorimod 4G netværket af og til havde lang ventetid og dårlig forbindelse, hvis der var mange brugere koblet på på samme tid. Det vil samtidigt gøre det langt mere komfortabelt at streame film og videoer på nettet end det hidtil har været.

Hvad kan 5G hastigheden bruges til?

Som vi forklarede tidligere i denne artikel vil 5G netværket ikke kun have betydning for hvordan vi som private forbrugere vil bruge internettet. Det vil nemlig også potentielt have en kæmpe betydning for udviklingen af kunstig intelligens. Rent praktisk kan det for eksempel have betydning for udviklingen af selvkørende biler, fordi 5G forbindelsen har så hurtig en hastighed og så kort en latenstid – at det vil være realistisk og sikkert at kunne sætte en selvkørende bil ud i trafikken, som er koblet på den trådløse 5G forbindelse.

5G vil potentielt og på sigt også kunne bruges på hospitaler, hvor det vil kunne blive muligt at udføre operationer på afstand – via internettet. På danske hospitaler er den kunstige intelligens også allerede taget i brug, for eksenpel på Odense Universitetshospital, hvor en robot, koblet på 5G internet, kan transportere blodprøver rundt mellem de forskellige afdelinger.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *