5G WiFi

I løbet af 2020 kommer fremtidens internet – nemlig 5G – til at blive rullet ud over Danmark. Og med de høje hastigheder og den lave grad af forstyrrelser på 5G netværket kommer det med stor sandsynlighed til at blive en stor konkurrent til WiFi og det klassiske bredbånd, som de fleste har som deres WiFi forbindelse den dag i dag. Men selvom 5G snart er på vej til Danmark, betyder det ikke, at vi ikke længere skal bruge WiFi. Tværtimod kommer 5G og Wifi til at samarbejde på mange forskellige områder, men dette kommer vi mere ind på senere i artilken. WiFi bliver nemlig også forbedret, og det ser vi i form af det såkaldte WiFi 6, som er den nyeste standard version af trådløst internet, som er mere end fire gange hurtigere end dens forgængere.

5G vs. WiFi

Hvad er forskellen på 5G og WiFi, tænker du måske. De er begge to forskellige former for trådløst internet, men den grundlæggende forskel på de to er, at WiFi er den forbindelse, som vi bruger, når vi er hjemme eller et andet sted, der har sin egen WiFi forbindelse – det kunne for eksempel være på din arbejdsplads eller dit uddannelsessted. 5G er en trådløs internetforbindelse som bruges, når vi er på farten. Det er altså den internetforbindelse, som er “offentligt tilgængelig”, når vi går rundt ude i offentligheden, for eksempel på gader eller i byerne. 

I dagens Danmark bruger langt de fleste danskere en kombination af de to typer af internet – altså WiFi i hjemmet og mobilt internet, når de er på farten. Og selvom den nye 5G forbindelse er hurtigere og skarpere end det mobile netværk (4G), som vi har i dag, skal vi forvente stadig at blive ved med at bruge en kombination af WiFi og mobilt netværk. Dog kan vi forvente en endnu bedre oplevelse med 5G netværket, fordi det kommer til at kunne levere lynhurtige forbindelser og knivskarpt internet, selvom vi er på farten.

5G router til 5G Wi-Fi

Det er naturligvis også muligt for dig at få 5G som WiFi i dit hjem, ligesom det allerede nu er muligt at få mobilt bredbånd som den primære internet kilde i sin bolig. Det kræver dog, at man har en router, som understøtter det nye 5G signal samt det nye WiFi 6 signal. Det er dog lige nu meget begrænset, hvad der findes af 5G ready routere på det danske marked, fordi signalet er så nyt og det kræver noget helt særlig teknologi for en router at kunne understøtte og videreformidle det lynhurtige 5G signal. En 5G ready router vil kunne lave 5G signalet om til det såkaldte WiFi 6 og vil kunne muliggøre downloadhastigheder på helt op til 5 Gbps – hvilket er op til 33 gange hurtigere end med 4G netværket, som vi har i dag.

Kommer 5G til at erstatte WiFi?

Det er muligt, at 5G på sigt kan komme til at konkurrere med det traditionelle internet, altså det WiFi, som vi i dag får fra traditionelt bredbånd eller fra fibernet. Det er dog ikke helt sikkert, at 5G kommer til at kunne udgøre et fuldstændigt alternativ til de klassiske internetforbindelser – men vil muligvis være mere fordelagtigt at bruge i visse situationer og på visse geografiske områder. For eksempel vil det muligvis bedre kunne betale sig for en mindre landsby eller en del af et byområde at investere i en fælles 5G antenne, så alle boliger i området kan få internet fra den, frem for at grave fiberkabler ned i området og til hver enkelt husholdning, og dermed få internet på denne måde.

Når 5G og Wifi i fremtiden kommer til at samarbejde betyder det blot, at vi som forbrugere kommer til at få en meget bedre oplevelse med at være på internettet på farten. Fordi 5G kommer til at tilbyde hastigheder, som vi aldrig før har oplevet, kombineret med det nye WiFi 6, som er mange gange hurtigere end forgængeren – og vi kommer derfor til at kunne bruge internettet langt bedre, hurtigere og mere effektivt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *