Hvor er der 5G i Danmark?

5g

I løbet af år 2020 bliver det spritnye og lynhurtige 5G netværk rullet ud over det danske land, og efter sigende skal hele landet være dækket af 5G i begyndelsen af år 2021. Det varer altså ikke længe før vi alle sammen har adgang til den banebrydende forbindelse, som 5G jo er. 5G netværket kommer til at tilbyde danskerne langt hurtigere trådløse forbindelser, end vi nogensinde før har oplevet, når vi er på farten. Men hvor i Danmark er 5G tilgængeligt lige nu? Det spørgsmål – og mange flere – forsøger vi at besvare herunder.

I Danmark er 5G netværket indtil videre blevet testet i fire danske testbyer; Helsingør, København, Aarhus og Aalborg. I slutningen af 2020 kommer 5G til at være tilgængeligt i 80 % af Danmark, og i begyndelsen af 2021 vil hele landet kunne komme på 5G netværk.

5G i Danmark – kort

Går du og tænker på, om der mon er 5G i nærheden af dig, eller hvor den nærmeste 5G antenne er placeret i forhold til dig? Det kan Energistyrelsen rent faktisk hjælpe dig med at få svar på. Energistyrelsen har, på deres hjemmeside, udviklet et Danmarkskort over 5G, hvilket vil sige, at det er et kort, der viser hvor alle 5G master og 5G antenner er placeret rundt omkring i Danmark. De kalder det Mastedatabasen – her kan du se alle 5G master i Danmark, og dermed kan du lynhurtigt finde ud af, hvor den nærmeste 5G antenne for dig er placeret. Det er også muligt at se, hvor der lige nu bliver planlagt at placere nye 5G master, så du også kan se, om du på sigt kommer til at bo tæt på en 5G mast, så du kan få lynhurtigt internet på din adresse. 

Hvilke udbydere i Danmark tilbyder 5G?

I Danmark er det TDC, der har det største og mest udbredte mobilnetværk – og derfor var det heller ingen overraskelse, at det var TDC, som var den første udbyder i Danmark, som kunne tilbyde 5G netværk til sine kunder. Men når TDC kan tilbyde 5G internet, betyder det også, at en række andre udbydere også kan tilbyde 5G, fordi der er flere forskellige udbydere, som bruger TDC’s netværk. Og her handler det om YouSee og Telmore – da disse to udbydere også er koblet på TDC’s netværk og dermed også deres 5G netværk. Det betyder faktisk også, at langt de fleste i Danmark allerede nu kan komme på 5G netværket, fordi det er en stor del af danskerne, der allerede har et abonnement hos én af de udbydere, der bruger TDC’s 5G netværk i Danmark – i og med, at det er det mest udbredte netværk, som findes i Danmark.

For en række andre udbydere i Danmark som for eksempel Telenor, Telia og CBB mobil går der lidt længere tid før de kan tilbyde deres kunder adgang til 5G netværket – men de arbejder på sagen, for de vil naturligvis også gerne kunne tilbyde kunderne adgang til verdens hurtigste internet forbindelse. 

Du skal bruge en smartphone, der er 5G ready

For at kunne komme på 5G netværket kræver det, at du har en telefon, som er “5G ready”. At en smartphone er 5G ready betyder, at den understøtter de frekvenser, som 5G netværket bruger. Og det er desværre langt fra alle smartphones, der gør dette. Og derfor kan det være nødvendigt for dig at anskaffe dig en ny smartphone, som er 5G ready, hvis du gerne vil være én af de allerførste, som prøver den spritnye internetforbindelse af i Danmark. 

Du skal også være opmærksom på, at det kan kræve et nyt abonnement hos din udbyder, hvis du gerne vil bruge 5G. Hos nogle udbydere er det nemlig ikke alle abonnementer, der er klar til at gøre brug af 5G netværket. Hold derfor øje med, om du har et abonnement, der understøtter 5G, selvom du har en smartphone, som er 5G ready. Og i tilfælde af, at du har hverken det ene eller det andet, skal du ikke være bange for, at du pludselig ikke kan komme på internettet længere – dit gamle sim kort vil nemlig fortsat virke, fordi de gamle 2G, 3G og 4G forbindelser stadig fungerer, selvom der kommer 5G i Danmark.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *